Kerti Bútor, Rönkbútor!




         
Csomoros nyár fa kerti bútor.       Kerti rönk bútor.       Terasz bútor.         Vendéglő berendezés.

Kerti bútor leírása

Bútor alapanyagok

 

Bútoraim fő alapanyaga a nemes és fekete nyár (népiesen csomoros nyár, vagy topolya). Jellemző tulajdonsága, hogy vízbő esztendőkben – vagy a Tisza árterületén, ahol mindig sok a víz –, önfeledt ágburjánzásba kezd a törzsén, majd ezeket az ágakat körbenövi. Magyarul a csomorok voltaképpen a fa törzsébe belenőtt gallyak. (természetesen ez nem szakvélemény, csak ötletelek laughing ) A telepített erdőkben felmetszik a fatörzset (eltávolítják az alsó gallyakat), hogy a fa minden energiáját a növekedésre fordítsa. Ez  faiparnak előnyös, nekem hátrány, mert fantáziátlan az erezet. Ültetnek azonban utak mellé, "alléba" is nyárfát, ami önfeledten növeszti az oldalágakat, és csodaszép erezetkombinációt teremt "odabent". Ez még szebb mint a viszonylag egyenletesen elterülő csomor. "Szerencsére", mivel a fák beporzását a szél végzi, a legtöbb nyárfa hibrid. Van belőle mindenből: fekete, nemes, jegenye, kanadai nyárkeveredik az erdészek legnagyobb bosszúságára, a faművesek szerencséjére! Én kombinálom a csomoros, a csomós, a töve-fát. A kevésbé mutatós, egyenes szálú anyagot az ülőkékre használom fel, a legmutatósabbakat a szék, a pad háttámlájához, és a háromosztatú asztallaphoz.

  Amikor a rönköket lapokká fűrészelik, a csomorok, csomók, göcsök, elágazások csodálatosan mutatnak, ugyanis a fa erezete kikerüli, körbeöleli ezeket a pontokat és bonyolult erezethálót hoz létre. Részben ezért annyira népszerű a nyárfa bútor, melyet még fokoz az is, hogy gyenge a szála, azaz nehezen reped. Ezen tulajdonság bútor esetében nem éppen előnytelen, mert így a legtöbb fafajtával ellentétben nagy felületek is kialakíthatóak belőle. 

 

  A fő alapanyag mellett még erdei, vagy fekete fenyőt is használok asztalok, padok lábainak, mert a nyárfának van egy olyan bosszantó tulajdonsága, hogy 10-16 cm átmérőjű rönkök (rostfa) esetében hajlamosak végigrepedni. Ettől még elegendő erő marad benne a 30-60 kg-os asztallap megtartására, de erről a nagybetűs VEVŐ-t nehéz meggyőzni. A fenyő is repedni akar, de az erdei fenyőn, ugyanilyen átmérőjű rönk esetén 30-40 cm távolságban csomók vannak (a valamikori ágak innen nőttek ki), és ez megakadályozza, hogy továbbrepedjen. Természetesen a fenyő ilyenkor nem hagyja magát, és sok helyen újra bereped, de ezek a repedések néhány milliméter szélességűek, és egész jól mutatnak az asztal és padlábakban. A fenyő másik bosszantó tulajdonsága az úgynevezett kékülés. Erről bővebben itt olvashatnak: http://fahiba.fmk.nyme.hu/39_kekules.htm

"A szilárdsági tulajdonságokra nincs jelentős hatása (10-15 %-kal csökkenti az ütő-hajlító szilárdságot), így a szerkezeti faanyagokban is megengedett" - írják a szakemberek. Az aszlallábak teherbírása (10-15 cm-es átmérő) a megszokott  terhelés tízszeresét is vidáman bírja. Se a kékülésnek, se a repedéseknek nincs jelentősége a teherbírás vagy az élettartam vonatkozásában. Bátran álljanak föl tízen az asztalra, szolidan táncolhatnak is rajta, bírnia kell! laughing Natúr vagy világos lazúr esetén a kékülés látszik a lábakon, de én ezt nem tartom esztétikai hibának. A fa azért szép, mert vannak hibái, mert esendő, mint egy virág. Hibáival együtt szeretem! Sajnos elkerülhetetlen, nem férek hozzá kékülés mentes anyaghoz. Ezen a fotón (melyet a vevő legnagyobb megelégedéssel átvett), az asztal jobb lábánál lászik a kékülés:

  

 

A vékonyabb akácrönkök hasonlóan rengeteg, keskeny repedést produkálnak, de ezt elbírja a dizájn. Az akác lapok sajnos jóval könnyebben hasadnak. Ezért és egyenes szálirányuk miatt nem annyira mutatósak bútorként. Ültetett erdők esetén törekednek arra, hogy csomómentes fatörzsek nőjenek, ezek egyéb igényeknek jól megfelelnek, de erezetük nem túl mutatós. Én akácfát a kerti hintaágyak, szanetlik, filagóriák lábainál alkalmazok. Az ülőfelületeket, háttámlákat nyárfából készítem, a már említett előnyös tulajdonságai miatt. A nyárfa is repedhet, de csak az anyagvégeken. Amennyiben a megrendelő maximális hosszt kér, akkor a repedéseket flexszel felerősítem, és nagyon mutatós végeredményt kapok. Ilyen pl ez az asztalom is: 

  

Ritkán, de előfordul, hogy a koncentrrált napsütés az asztallap alja és felülete között akár negyven fokos hőkülönbséget produkál, és a lapvég bereped. Ilyen esetben vagy javítjuk, vagy a vevőt kérjük föl a mintegy 5 percnyi munka elvégzésére. 180-250-es szemcsenagyságú csiszolóvászonnal bele kell nyúlni a résbe és megcsiszolni, majd a repedés szélét legömbölyíteni. Ezután bele kell csepegtetni a tőlünk kapott javítófestéket. Ez a lakkozott vagy lazúrozott részt nem foglya be, nem kell külünösebben óvatoskodni. Javítóvesték hiányában bármi jó, ami hasonló színű.A lényeg az, hogy barna legyen. A repedésben gyakorlatilag nem látszik az árnyalat. A festéket lakkal kell fixáln, amint megszáradt.Hajlakk is nagyszerűen megfelel, ezzel finoman bele kell fújni a résbe. Érdemes vigyázni, hogy a lapra ne kerüljön, mert más a fénye, mint az én lakkomnak, lazúromnak.Az asztal szélétől egy arasznyira van egy odafogatott stafni, ami a továbbrepedést megakadályozza.

A kiegészítő elemekre, tartókra, nem látható és látható ácsolatra a legalkalmasabb a fenyő, melyet még magas gyantatartalma is hosszú életűvé tesz.

 

 

 

Felületkezelés, színezés, lakkozás

 

A beltéri, fedett teraszon illetve filagóriában elhelyezett bútorok felületét a faanyagvédelem és a finomcsiszolás után vizes fapáccal fújjuk le. A pác az összes festékfajta (lazúr, fedőfesték) közül a legkevésbé takar. Megvan az a különleges tulajdonsága, hogy a fa keményebb részeit kevésbé, a lágyakat jobban megfesti, azaz a keményebb erezet, görcsök, ágbenövések világosabbak, a puhább, ritkább szövet sötétebb. Ez a tulajdonsága miatt egyéb, nem természetes fafelületek festése esetén, nem ajánlom önöknek, mert foltosan fest. Van néhány fogása a színezésnek, semmi extra, de laikus kivitelezés esetén könnyű elcsúfítani a felületet. (Telefonon, e-mailban szívesen adok segítséget.)

Megfelelő idejű száradás után, három sor kül- vagy beltéri lakkal fújjuk le a bútorokat.

 

A teljesen szabadtéren, árnyék nélküli helyeken az igénybevétel függvényében vastag, vagy vékony lazúrt használok, melyet ecsettel hordunk föl.

Ezt a leírást sok éve tettem föl, és időközben a lazúrok sokat változtak. Létezik olyan, aminek csak az alapozó rétege takar, a közbenső és a végső réteg majdnem átlátszó. El tudok érni olyan felületet, ami kiválóan visszaadja a fa erezetét, ugyanakkor árnyékos helyen több évet is kibír. A teraszomon lévő bútort két éve lazúroztam, és még hibátlan (tatáriszalaggal befuttatott rács van fölötte, eső és hó szabadon éri). A reggeltől-estig a napfénynek kitett felületeket évente, két évente érdemes átkenni fedőlazúrral. A lazúr típusát, nevét minden vevőmnek megadom, de és ezért elnézést kérek, ide nem írom ki. A tisztelt konkurencia dolgozzon meg a tudásárt! innocent

 

 

Bútoraim főbb méretei, jellemzői:

 

 

Asztal:

 • téglalap, ovális alakú, vagy szabálytalan. A megadott szélességi, hosszúsági adatok 5cm tűréssel vannak megadva, azaz az egyenestől 2-3 cm-el térhetnek el mindkét irányba.

 

Felület méretek:

 • 120x70cm – 4 személyes
 • 160x85cm – 6 személyes
 • 200x95cm – 8 személyes
 • 240x105cm – 10 személyes

 

Magasság: 75cm

 

Pad:

 • Felület: 120-240x35 (40)cm
 • Ülésmagasság: 45-43cm (elől-hátul)
 • Háttámla magasság: 85-90cm

 

Szék, karosszék, királyi karosszék:

 

 • Ülőfelület szélessége elől, hátul: 41 és 36cm, 51 és 46 cm, 51 és 46 cm
 • Ülésmélység: 36cm
 • Ülésmagasság egységesen elől, hátul: 43-40cm
 • Háttámla magasság egységesen:90cm.

 

Az ülőfelületek enyhén megdöntve hátra (kb. 5cm/100cm), a háttámla dőlésszöge megtervezett, kényelmes.

 

A felsorolt méreteket a megrendelő igénye szerint megváltoztathatjuk, de kérem vegyék figyelembe, hogy hosszú évek odafigyelésével alakítottam ki őket és egy méret megváltoztatásának sokféle következménye lehet. Ilyen esetben egy alapos átbeszélést javaslok.

 

Színek: világosbarna (sötét tölgy), sötétbarna (dió), vörösesbarna (mahagóni).

 

 

 

Hírek

 • Ajánlott kerti és rönk bútor és írói oldalak
  2011-03-12 09:21:11

  Urbánszki László írói oldala

  Facebook elérhetőségem

  Magyar Honlap Linkek

  Kerti bútor - kertibutor.wyw.hu

  A magyar linkjegyzék

  Kemence Bolt

  Kovácsoltvas kertibútorok

  Lakberendezési Magazin

  Lakberendezés Info

  Szlovák nyelvű oldalam:

  http://zahradny-nabytok.shp.hu/hpc/web.php?a=zahradny-nabytok

   Nézzék meg"Zöldikét":

  Kerti, terasz és belső bútorok minőségi választéka.

   Ajánlom Önöknek "Urbit"

  Minőségi kerti, terasz és belső bútorok széles választéka.

    Márkás cég Pozsony mellett:

  www.gardin.sk

    Nyitra közelében:

  Ardeon Kft Szlovákia

   

  Minőségi kertibútorok

    Írói honlapom:

  http:/e-books/www.abbcenter.com/startpage.php?tema=ekonyvtar

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Egyéb reklám