Kerti Bútor, Rönkbútor!
         
Csomoros nyár fa kerti bútor.       Kerti rönk bútor.       Terasz bútor.         Vendéglő berendezés.

Kedves Látogató!

Előszóként talán olvassák el a Köszöntőt, melyet az Önök számára írtam:

 

 

koszonto.jpg

 

Köszönöm látogatásukat, megtiszteltetés számomra, hogy érdeklődnek felőlem! Nevem Urbánszki László és faművesnek nevezem magam. Ha megengedik kissé bőbeszédű leszek - van némi írói ambícióm: egy antológiám és hat regényem jelent meg országosa. Legsikeresebb novelláim az írói oldalamon olvashatják  http://urbanszkilaszlo.freewb.hu/.

 

Fával 1997-től foglalkozom. Pályám kezdetén a nyárfagyökerek formáiban rejlő lehetőségek fogtak meg. Munkásságom az első napokban abból állt, hogy megtisztítottam a rendelkezésemre álló öt gyökeret, majd körbejártam és gondolkodtam: Így utólag már tudom, hogy nagy szerencsém volt, mert az egyik darab külseje szinte kiabálta: fotel akarok lenni. Kicsit babráltam vele (napokat), közben igyekeztem ellesni a segítségül hívott favágó srácok láncfűrész kezelését. Egy homokos domboldalban kialakítottam egy idealizált ülőformát - addig fészkelődtem a homokban, míg fölvette fenekem formáját -, majd lekapartam, hátam mögé gyűrtem annyi homokot, hogy alaposan megtámassza a hátam. Ekkor újra addig fészkelődtem, míg ideálisnak nem éreztem. Ezt az ülőformát másoltuk le, vittük át a gyökérre. Kezdők voltunk, de nagyon lelkesek. A képgalériában megtekinthetik életem ezen szakaszának néhány végeredményét. Szép időszak volt, komoly erkölcsi eredményeket, szakmai elismeréseket szereztem, de megélni nem tudtam belőle. Az akkori friss, terjeszkedő, harácsoló kapitalizmusban még nem volt annyi tőkefelesleg, hogy komolyabb vevőköröm lett volna belőle.

 

A kerti rönk bútor, mellyel ezután foglalkozni kezdtem messze nem adott annyi lehetőséget a fantázia szárnyalására, mint a gyökerek, de jóval szélesebb réteget érdekelt, többen vásárolták.

 

Már a középkorban is megtalálhatóak voltak azok a bútorfazonok, melyekkel akkoriban találkozhattam. Természetesen a művész oldalról érkezvén elégedetlen voltam az évszázados ötletekkel, tele voltam kitörésre vágyó energiákkal és belevetettem magam a praktikus-szép ötvözésébe, próbáltam összehozni a robusztust az elegánssal. Éveken át játszottam, agyaltam, okoskodtam (és nyavalyogtam), de megszülettek a mostani formák, ötletek, újítások.

– Most egy kicsit keserű leszek, mert egy ötletemet sem védettem le, illetőleg javarészt lehetetlen is lett volna, így most már meglehetősen széles körben alkalmazzák őket. Egyébként, ha jobban belegondolunk a legmagasabb szakmai elismerés, ha egy mesternek lopják a kollegák az ötleteit, hisz pénzt, energiát kockáztat, tehát valóban jónak ítéli meg ezeket a fogásokat. (Hm, hm, még a fotóimat is sajátjaként használja egyik „tisztelt” kollegám!) ­–

Nem akarom eltúlozni ötleteim jelentőségét, hisz világot nem váltottam velük, nem voltak ezek egyebek, mint egy kézműves mester fogásai, melyekkel felhasználta az ezredforduló körüli idők technikáját, viszont vagyok annyira hiú ember, hogy mindezt elmondjam. Nem kellemes érzés, hogy mások büszkélkednek vele. (Ugyanis én akarok! :) )

Mik is ezek az ötletek?

 

Asztalláb:

A középkor óta azt a típusú felfogatást alkalmazta mindenki, hogy két lapot derékszögben összeillesztettek, ezt egy vagy két oldalról egy stafnival (négyzetalapú léc, leggyakrabban 5x5 cm) támasztották meg, melyeket az asztallap és a láb síkjában is meg lehetett fogatni (tiplivel, facsavarral stb). A láb alsó felét szintén alá ill. melléfogatott lapokkal szélesítettek ki, így már meg is kapták a megfelelően stabil lábakat. Ezen lábakba középtájon nyílást vágtak (ki-ki ízlésének megfelelő formájút), melybe egy összekötő rúddal megerősítettek az oldalirányú erők leküzdésére.

Az én újításom a cölöplábak használata, melyekre szintén stafnikkal közelítek rá, majd önmetsző acél facsavarokkal fogatok meg. Ezen facsavarok lehetővé teszik, egyfajta rugalmas kötés létrehozását, mert megroppantják a fa szerkezetét, ami próbál visszaállni az eredeti formájára. Teljesen megértem, ha most egy faipari szakember mosolyog egy hatalmasat, mert könnyen lehet, hogy nem pontosan írom le a folyamatot, ugyanis ezek ás az ez után következő kifejezések a sajátjaim, melyekkel megpróbálom leírni egy faműves fogásait.

Ezek a cölöp, vagy oszloplábak megfelelő erősségű megfogatása csak a jelenkori, gépi behajtású és önmetsző csavarokkal lehetségesek, azaz az általam oly nagyra becsült régi mesterek számára nem voltak elérhetőek. Ezek a lábak jól néznek ki, jobban hasonlítanak a megszokott klasszikus asztalokhoz, időtállóak, vevőim visszajelzései jók.

 

Asztalfelület:

A nyárfa áldása/átka, hogy „gyenge a szála”, azaz rosszul reped. Ez egy tűzreszánt tuskó esetében kellemetlen, de asztallap esetében kimondottan előny. Kevés ilyen fa van, főleg a keményfák között, melyeket ezen ok miatt ragasztanak össze 4, 6 max 8 cm-enként. Ugyanis ennél szélesebb felületnél már berepedhet, és ez egy drága, keményfa asztallap esetében kimondottan hátrányos.

A nyárfa olyan 30-40 cm szélességig nagyjából megbízható, de fölötte már egyre nagyobb valószínűséggel reped, vetemedik, hajlik. Magyarul szép, szép a nagyfelületű asztal, de muszáj felszabdalni, hogy évtizedek múlva is használható legyen. Néhány kollegám a nagy, 70-100 cm széles asztalfelületre esküdött, mások harminccentis pallókból rótták össze a maguk művét.

Én azt találtam ki, hogy az unalmasabb erezetű, de szélesebb 60-100 cm-es lapokat, két megtervezett hullámvonal mellett kettévágtam szalagfűrésszel. Az asztal hosszának függvényében megtervezett asztalszélességre (85-95-105 cm) széthúzott lapok alá tettem egy keskenyebb, „szelezés közeli” (geszt és szilács határán lévő) lapot, melyre ezt a két hullámvonalat átrajzolva, szintén kivágtam és közé tettem. Így a két hasonló erezetű külső lapok, szinte keretként ölelik át, emelik ki a belső, gazdagabb erezetű társukat, csodálatos látvánnyal örvendeztetve meg az értő szemű nézőt.

Segíti, javítja még a látványt a betét megtervezett, harmonikus formája, alakja. (az ötletcsórók, egyszerű párhuzamos elnyújtott „S” alakban vágják csak ki, mely nem annyira szép (szerintem)).

Ez az ötlet jóval szélesebb felületek kialakítását teszik lehetővé, és az egyenes illesztési vonalak sem ölik meg a nagy és szép erezetű látványt.

 

 

Nem tudom megállni apró gonoszság nélkül: fotózás közben savanyú almát ettek a csemetéim.

 

 

Kerti bútor és Timi lányom Kert bútor, hat személyes és Barbi lányom Kerti bútor, kerti szék és Nándi fiam

 

1. Savanyú az alma (Timi)

2. Tényleg savanyú (Barbi)

3. Aki férfi bírja (Nándi)

Hírek

 • Ajánlott kerti és rönk bútor és írói oldalak
  2011-03-12 09:21:11

  Urbánszki László írói oldala

  Facebook elérhetőségem

  Magyar Honlap Linkek

  Kerti bútor - kertibutor.wyw.hu

  A magyar linkjegyzék

  Kemence Bolt

  Kovácsoltvas kertibútorok

  Lakberendezési Magazin

  Lakberendezés Info

  Szlovák nyelvű oldalam:

  http://zahradny-nabytok.shp.hu/hpc/web.php?a=zahradny-nabytok

   Nézzék meg"Zöldikét":

  Kerti, terasz és belső bútorok minőségi választéka.

   Ajánlom Önöknek "Urbit"

  Minőségi kerti, terasz és belső bútorok széles választéka.

    Márkás cég Pozsony mellett:

  www.gardin.sk

    Nyitra közelében:

  Ardeon Kft Szlovákia

   

  Minőségi kertibútorok

    Írói honlapom:

  http:/e-books/www.abbcenter.com/startpage.php?tema=ekonyvtar

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Egyéb reklám