Kerti Bútor, Rönkbútor!
         
Csomoros nyár fa kerti bútor.       Kerti rönk bútor.       Terasz bútor.         Vendéglő berendezés.

 

Kerti bútor gondozása

A fából készült bútor annyiban több vagy kevesebb más anyagból készült társainál, hogy gondozást igényel. Semmi különös, vagy túlzottan megterhelő munka, csak egy kis odafigyelés és néhány alkotómunkával eltöltött óra évente.

 

Bútoraim kültérre alkalmasak, de igazán a fedett teraszt, és a belső tereket szeretik. Attól függően hol használják, a kezelése, gondozása is változó.

 

Lakásban szinte kezelés nélkül is örökéletű.

 

Az én nappalimban már olyan nyolc éves az étkező garnitúra, de még nem nyúltam hozzá. Nándus nagyfiam (11 éves) ezen asztal mellett nőtt föl. Kísérletező alkat, igazi fiúgyerek, azaz mindent kipróbál, de letagadja.

Itt tesztelte, hogy a golyóstoll, mint végső kegyelemosztó tőr hogyan funkcionál. Tíz-tizenöt jelentéktelen mélységű lyuk egy tenyérnyi helyen. Ha nem figyelek oda, nem is látom.

A diótörés nyomai, mely szintúgy, általa történt, csak érintő fényben jönnek elő, alkonyatkor, de ki nézi pont akkor az asztalt?

Középső lányom kolbászt vágott rajta a ház legélesebb, harminc cm-es vágóélű késével (zsírpapírral gondosan aláteregetett), de az okozott nyolc vékony vágás (kis étkű a Timcsus) tényleg alig látszik.

Barbus nagylányom egy kisujjkörömnyi részt pattintott ki a tőrömmel, de ezt befestettük barna filccel, csak a fénye más, amúgy nem vehető észre.

Az ovális asztal keskenyebbik végén én toltam odébb egy dög nehéz monitort, mert lusta voltam fölállni. Nos, ez a kb 20 cm hosszú enyhén ívelt karcolás valóban látszik, ez az oka annak, hogy odaülök, ha vevő-vendég látogat meg. Az A/4 méretű rendelésfelvevő füzetem teljesen takarja a karcolást, így büszkén állíthatom a vendégnek: Lám, nyolc év használat sem látszik meg a bútoron.

A felsorolt hibák egyébként, két-három perces finomcsiszolás után olyan öt perces lakkozással helyrehozhatóak az asztalfelületen és másnap már maximálisan használható lenne. Igaz, néhány napig szagolhatjuk a lakkot, de mint tudjuk, a szépségnek ára van.

Mindezt 2011-ben írtam, azóta az asztalt felújítottam, majd újra föléltük. Mindettől függetlenül még mindíg olyan jól néz ki, hogy nappali/bemutatótermem dísze. Így nézett ki 2012 karácsonyakor: A háttérben lévő faldekor a legfrissebb ötletem (Tükörtócsák fantázianév). Ez itt nem a reklám helye, de azért megemlítem. Zavarban van

Nappalim 2012 karácsonyakor

 

Komolyra véve a szót beltérben nagyon hosszú ideig használható különösebb odafigyelés nélkül a bútor. Bármilyen mosogatószerrel tisztítható, bővízzel öblíthető. A maximalisták öt-tízévente átlakkozhatják, ezt egy helyi szobafestő, vagy asztalos pár ezer forintért vállalja (fővárosunkban, ahol több a pénz és mohóbbak az emberek, kicsit drágább), vagy házilagosan megcsinálható. Sajátkezű kivitelnél érdemes lassabban száradó benzines lakkot használni, mert akkor ecsetes felhordásnál is szépen elterül a lakk, azaz nem marad csíkos, ami gyorsabb kötésidejű társainál előfordulhat

 

A megtisztított, zsírtalanított bútort 160-240-es szemcsenagyságú (festék- vagy barkácsboltban így kell kérni) csiszolópapírral alaposan föl kell csiszolni, mert a lakk nem kötődik a lakkhoz, csak az érdesített felülethez. Ha csiszolás nélkül lakkoznak rá, nagy valószínűséggel felpereg, lemezesen leválik a lakk.

 

 

 

Teraszon, fedett kiülőkben, pergolák, filagóriák, szaletlik alatt ugyanezt kell tenni, de attól függően mennyire van kitéve a napsütésnek, az időjárás igénybevételének 1-2 évente érdemes átlakkozni.

 

Leírom megfigyeléseimet, mire érdemes figyelni, milyen jelekből látszik, hogy időszerű a lakkozás:

 • A lakkréteg megmattul, selymes fényét elveszti.
 • A napnak leginkább kitett részeken, az éleknél megkezdődik a lakkréteg elvékonyodása, már nincs fénye annak a résznek.
 • Ha már sürgető a munka, akkor néhány mm-es részen kifehéredik a lakk, alatta eltűnik, szürkévé változik a fapác.
 • Ugyanez tapasztalható valószínűleg a csomorok felett is. Vékony vonal mentén fehéredés látszik, ami az idő növekszik, majd kezd leválni a lakk, elszürkülni a fapác.
 • Ilyen esetben még megmenthető a jó minőség, de halogatni már nem érdemes. Erőteljes felcsiszolás, a picike szürke részeket bármilyen barna színezékkel, vízfestékkel, kakaóval, színes ceruzával javíthatják, ugyanis a fölötte lévő lakkréteg megvédi a külső hatásoktól. Ne aggódjanak, a javítás könnyedén beleolvad az erezet bonyolult mintázatába.
 • Természetesen kültéri, UV sugárvédelemmel ellátott lakkot vásároljanak. Ennek élettartama „odakint” jelentősen hosszabb.

 

 

Tetővédelem nélküli, árnyékban is ritkán lévő bútorok esetében:

 

Amennyiben elfogadják, hogy a lazúrok valamelyest takarják az erezetet és durvább tapintásúak, akkor lazúrral takarom a bútorokat. Kiülők, hinták, hintaágyak esetében mindig ezt teszem, de márkától függően, ilyen esetben is egy-két évente érdemes átkenni a bútort.

Az eljárás ugyanaz, erőteljes csiszolás után (itt a csiszolópapír lehet nagyobb szemcséjű: 120-180-as), ecsettel felhordani. Javaslom, hogy ne vastagon terítsék a lazúrt, hanem inkább dörzsölve, hogy a bútor minden porcikáját alaposan átitassa.

 

Lakkozott bútor esetében, mikor is a felület jelentősen finomabb, az erezet jóval szebb, sajnos gyakrabban kell lakkozni. Évente, de nagyon erős UV sugárzás esetén akár négy-hathavonta.

 • A figyelmeztető jelek ugyanazok, illetve figyeljék a bútor lábait, ugyanis amennyiben gyakran áll vízben, akkor a lakk leválása a talaj közelében elkezdődhet.
 • Jó fogás valamennyire megemelni a bútor lábait egy üdítős, vagy söröskupak nagyszerűen megfelel erre a célra és gyakorlatilag nem látszik és kisebb esők után megakadályozza a víz feszívódását.
 • Elméletileg le lehetne zárni véglegesen a lábak végeit, erre vannak kipróbált technikák, de a fa szeret lélegezni, korhadással büntet ilyen esetekben. Jó megoldás lenolajkencés edénybe (pár cm magas lenolaj magasság) állítani a lábakat pár percre, mert az természetes, fabarát anyag, a lélegzést nem akadályozza, de egész komolyan védi a felázást. A felesleget azonnal törüljék le a külső felületen, illetve a lábak alján. Pár perc elteltével visszafelé már nem szivárog
 • Jó fogás még a részleges lakkozás. Az UV ugyanis a sugarak irányára merőleges felületen fejti ki legjobban romboló hatását. Magyarul a látható, napsugárzásnak kitett részeket érdemes gyakrabban lakkozni, a rejtett részeket elég egy-két évente. Ezek ugyanis csak szórt, visszavert fényt kapnak, kevésbé roncsolódnak.

 

Végső esetben, amikor bármily ok miatt már nagy foltokban felégett a lakk, nagy szürke foltok csúfoskodnak a felületen.

 • Nos, ilyenkor már csak szakmunkával menthető meg a bútor. Az egész felületet le kell csiszolni és újra kezdeni a pácolás-lakkozás munkákat.
 • Hívjanak, hazaviszem a bútort és egy-két héttel később újjá varázsolva visszakapják. Ennek költsége hat-nyolc-tíz személyes garnitúra esetében 2011.ben 25-35 000 Ft, de ezért az árért teljesen új bútort kapnak, melyen szinte nem is látszanak az eltelt évek.

Magánemberként megjegyzem, hogy az én teraszomon is ilyen bútor van, melynek felújítását már évek óta halogatom. Ennek oka eredendő lustaságomon kívül az is, hogy nem vált be az árnyékolónak kitett tatáriszalag felfuttatása, azaz ki kéne ülni a napra, amihez semmi kedvem. Az esti órákban elvileg nincs ilyen gond, viszont én egész nap a szabadban dolgozom és biza’ jólesik a jó meleg, vagy hűvös szobában ejtőzni. Pszt! Ez maradjon köztünk, kérem, ne említsék roppant erős akaratú feleségemnek, aki néha korábban tudja, mihez van kedvem, mint én magam! :D

 

 

 

Hírek

 • Ajánlott kerti és rönk bútor és írói oldalak
  2011-03-12 09:21:11

  Urbánszki László írói oldala

  Facebook elérhetőségem

  Magyar Honlap Linkek

  Kerti bútor - kertibutor.wyw.hu

  A magyar linkjegyzék

  Kemence Bolt

  Kovácsoltvas kertibútorok

  Lakberendezési Magazin

  Lakberendezés Info

  Szlovák nyelvű oldalam:

  http://zahradny-nabytok.shp.hu/hpc/web.php?a=zahradny-nabytok

   Nézzék meg"Zöldikét":

  Kerti, terasz és belső bútorok minőségi választéka.

   Ajánlom Önöknek "Urbit"

  Minőségi kerti, terasz és belső bútorok széles választéka.

    Márkás cég Pozsony mellett:

  www.gardin.sk

    Nyitra közelében:

  Ardeon Kft Szlovákia

   

  Minőségi kertibútorok

    Írói honlapom:

  http:/e-books/www.abbcenter.com/startpage.php?tema=ekonyvtar

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Egyéb reklám