Kerti Bútor, Rönkbútor!
         
Csomoros nyár fa kerti bútor.       Kerti rönk bútor.       Terasz bútor.         Vendéglő berendezés.

 

Én és a gyökérbútor

Régmúlt napok fényei....

Tisztelettel köszöntöm az oldal látogatóit, és sajnálattal kell elmondanom, hogy mindaz, amit itt látnak, 13-15 évvel ezelőtti munkáim felidézése. Sajnos már nem készítek ilyeneket, viszont jól esik felidézni az emlékeket.

 

 

Valamikor, a kilencvenes évek elején-közepén tarvágás utáni tuskórakásokba botlottam és felfigyeltem a nyárfagyökér (nyárfatuskónak nevezik errefelé) fantasztikus formáira. Kissé utánajártam a témának és kiderült, hogy az erdészeti cégek 50 Ft/m3 (igen kérem ötven Ft) áron hajlandók megválni ettől a fantasztikus értéktől.

Hamar toboroztam egy havert, akinek volt traktora, drótkötéllel meglasszóztunk néhány könnyen kibontható darabot és kivonszoltuk az út szélére, ahonnan a traktor pótkocsiján hazahurcoltuk. Relatíve ápoltnak mondható kertemben elég idegenül festettek, de szerencsére erős akaratú feleségemnek is tetszett annyira, hogy rábólintott.

 

01-gyokerfotel-asztalkarfaval--1-kert.jpg  02-mutermi-felvetel-tuskoasztal-uloke.jpg  03-tuskoasztal-2.jpg

 

Eljátszottam pár napig, egy hétig a tisztogatással, ami azt jelenti, hogy metszőollóval, kis lombfűrésszel kivagdostam a hajszálgyökereket, pajszerrel, kőműveskalapáccsal kikapirgáltam a homokot, majd kerti slaggal tisztára mostam.

Mikor mindez megvolt, pár hétig nézegettem, gondolatban tervezgettem mit is lehetne csinálni belőle. Ugyanis a fának van egy olyan bosszantó tulajdonsága, hogy csak elvenni lehet belőle, visszatenni soha. Ha elhamarkodottan vágtam le valamit, már hiába sopánkodtam fölötte, az már úgy maradt.

 

04-tuskoasztal-3.jpg 05-napfurdo-a-lanyoknak.jpg 06-gyokerrengeteg-fotelorias.jpg

 

Szóval, hosszas vívódás után megformáztam egy háttámlás ülőkét, „népiesen” egy fotelt. Ez így nagyon mutatósan hangzik, de az igazság az, hogy egyrészt alig kellett hozzányúlni, másrészt a láncfűrészt nem én fogtam, hanem egy helyi srác, akinek már volt némi fogalma a „Stihl”-ről. Én inkább csak kotlóstyúkként tánciztam körülötte és mutogattam mit, honnan vágjon le.

 

07-tuskoasztal-1.jpg 08-mutermi-felvetel-gyokerfotel-es-uloke.jpg 09-gyokerszelet-asztal.jpg

 

Erről az úrias irányításról később leszoktam, és ahogy lassan áttértem a faiparra napi sok, most már kevesebb munkaórát játszadozom ezzel az „édi” szerszámmal. Egy láncfűrésszel (Huqvarna márkájú a kedvencem) és egy flexel a világot meg lehet formázni. Talán bunkóságnak tűnik, de a nagytömegű kerti és gyökér bútoroknál nem lehet túlzottan kifinomult szerszámokkal kezdeni. A munka befejező fázisainál már igen, de az elején, a mázsás falapokkal, többszázkilós gyökerekkel szemben „férfias” szerszámokra van szükség.

Szóval elkészült az első mű, kialakult a fa iránti „szerelem”, ami azóta is tart.

 

10-gyokerfotel-asztalkarfaval-3-kert-68.jpg 11-fonodasok-68.jpg 12-fuzom-a-lanyomat-de-gyanakszik-68.jpg

 

„Természetesen” soha többé nem került a kezembe ennyire könnyen kialakítható darab. Sok-sok kilométert sétálgattam a gyökerek között, míg gondolatban összeraktam a darabokat. Nagyon szerettem ezt a munkát, de sajnos csak 3-4 éven keresztül űzhettem. Az ezredforduló előtti Magyarországon még nem volt elegendő vásárlóerő a gyökérbútorokra. Erkölcsileg nagyon komoly sikereket arattam, de másik szakmám tartott el bennünket. Kiállításokra hívtak meg, szakmai előadásokra lakberendezőkhöz, de majdnem hogy éheztünk. Nagy volt a tőkeigény, hosszútávú beruházásra vagy pörgős forgalomra lett volna szükség. Mindent eladtam, vagy elcseréltem, mára már csak a fotók maradtak, abból sem túl sok. A műtermi és szabadtéri fotókat Eifert János fotóművész barátom készítette, aki akkoriban hasonlóan szegény volt és munkát munkáért cseréltünk. Nekem gyönyörű fotóim vannak, ő gyökérfotelben ejtőzik.

 

13-gyokerfotel-2-asztalkarfaval-a-kertben.jpg Gyökérfotelben elterülve Timi lányommal (most 17 éves) 15-gyokerfotel-asztalkarfaval-4-kert.jpg

 

Ambícióimat a kerti és beltéri rönkbútorok felé fordítottam, és úgy érzem itt is megtaláltam a helyemet. Büszke vagyok arra, amit készítek, bár meggazdagodni most sem sikerült. Suzukival járok, álmaim bútorát elkészítettem magamnak és jól érzem magam a bőrömben.

 

 

18-megy-ez-csak-csinalni-kell.jpg

 

A vacsorát ki kell érdemelni

 

19-mutermi-gyokerszelet-asztal-megteritve-es-uloke.jpg

 

Jó étvágyat!

Köszönöm a türelmüket!

Hírek

 • Ajánlott kerti és rönk bútor és írói oldalak
  2011-03-12 09:21:11

  Urbánszki László írói oldala

  Facebook elérhetőségem

  Magyar Honlap Linkek

  Kerti bútor - kertibutor.wyw.hu

  A magyar linkjegyzék

  Kemence Bolt

  Kovácsoltvas kertibútorok

  Lakberendezési Magazin

  Lakberendezés Info

  Szlovák nyelvű oldalam:

  http://zahradny-nabytok.shp.hu/hpc/web.php?a=zahradny-nabytok

   Nézzék meg"Zöldikét":

  Kerti, terasz és belső bútorok minőségi választéka.

   Ajánlom Önöknek "Urbit"

  Minőségi kerti, terasz és belső bútorok széles választéka.

    Márkás cég Pozsony mellett:

  www.gardin.sk

    Nyitra közelében:

  Ardeon Kft Szlovákia

   

  Minőségi kertibútorok

    Írói honlapom:

  http:/e-books/www.abbcenter.com/startpage.php?tema=ekonyvtar

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Egyéb reklám